28 januari 2010

Baka djur av cernit-lera


Att använda kakformar i cernit-lera är ett enkelt sätt att göra djur, när barnen ännu inte kan forma dem själva. Cernit-leran finns i många fina färger, och ska knådas lite innan den kan kavlas ut, 5 mm är lagom tjocklek tycker vi. Sen är det bara att trycka ut djur! Djuren läggs över på en bakplåt, och här har jag hjälpt med att trycka ett litet hål i varje figur med korken på en penna. Bakas en halv timme i ugnen enligt anvisningar på paketet, sen är de hårda. Efteråt kan man skrapa kanterna fina med en vass kniv.
A trädde upp djuren på ett band med några pärlor mellan. En liten dekoration till fönstret!

24 januari 2010

Skolåds hus
A:s alla hästar och kor behövde ett stall där de kunde bo. Jag använde en skolåda som jag beklädde med papper, och skar ut fönster och dörr. Locket fick gräs på insidan, så fick djuren också en hage att gå ute i! Sen är det rätt praktiskt att kunna lägga alla djuren i lådan och upp på hyllan då de inte leks med.
Sen fick bilarna också ett garage där de kan parkera, med en liten ramp att köra nedför. Jag printade ut text och siffror som jag skar ut, och använde som stencil för att trycka GARAGE och markeringar med akrylfärg och liten svamp.

22 januari 2010

Snöflingor

Har man inte så mycket snö längre utanför, så får man göra lite snö inne istället. Vi klippte papperssnöflingor i dag som vi klistrade upp på fönstren. Bakplåtspapper blir så vackert transparent, och är ändå rätt lagom styvt att klippa i för små händer och saxar. Efteråt var golvet täckt av små små snöflingor... Men det blev fint i fönstren.

20 januari 2010

Målar verkstad


A ville måla idag, så vi rullade ut papper och tog fram de nya akryl färgerna. Stora gubbar växte fram på löpande band. Underbart med färg!