30 april 2010

Prinsessor med klänningar

När jag var liten gjorde jag såna här collagen med min mamma. Jag mindes det när jag såg dessa hos Made by Joel. Så vi klippte klänningar av lite tygrester, limmade fast dem och ritade huvud, armar och ben. Ja, och prinsesskronor måste de ju ha!

28 april 2010

Sprattel-robot

Det ritas många robotar här hemma hela tiden, varifrån fascinationen kommer vet jag inte. Men de är rätt roliga. Så här kommer nyaste varianten: en sprattel-robot. Limma arket på en bit papp, färglägg (med t.ex. akrylfärger som tål beröring), klipp ut och gör hål vid markeringarna med en hålstans. Fäst armar och ben till kroppen med påsnitar genom de nedersta hålen. Trä ett snöre genom de översta hålen i armarna, knyt fast tråden i armarna neråt-position. Samma med benen. Knyt hårda knutar. Fäst en ny tråd i armsnöret, fäst den sedan i bensnöret, och låt den fortsätta ner till ett handtag, som vi trädde en träpärla i. Gör en anordning så att den kan hängas på väggen.
Tips: fäst påsnitarna ganska löst, så att armar och ben faller ner i utgångsposition av sig själv.


27 april 2010

Skallra med träpärlor

L är snart 9 månader nu, och testar som bäst hur saker och ting låter. Allt skakas, viftas och bankas med, bara för att få fram ljud. Jag gjorde en liten skallra till honom av ett stort ringlås och några stora träpärlor, den passar lilla handen och låter mycket då man bankar den i bordet. Låset är stramt, så han får inte upp den, men jag tror jag tejpar fast öppningen ändå.

26 april 2010

Fiskar på akvariet

Vi spenderade söndagen på akvariet och såg bläckfiskar, sköldpaddor, krabbor och fiskar i tusentals olika färger. Hemma målade A fiskar som vi klippte ut och klistrade upp på den svartmålade skivan ovanför köksbordet. På den svarta bakgrunden liknar det ett allmoge yllebroderi med sina klara färger, jättevackert.

25 april 2010

Vika ett hus


Vika ett litet hus av papper (använd lite styvare papper, t.ex. akvarellpapper) : färglägg och rita fönster och dörrar med penna då vattenfärgen torkat, skär ut huset, vänd och gör ett spår vid alla vikningar med en trubbig spets t.ex. skaftet på en sked, vik ihop och limma.
Det är lite trixigt att limma ihop det sista, men om man limmar ihop huskroppen och bottnen först och sedan stryker lim på alla flapparna till taket och pillar ihop det samtidigt som man trycker fast det, så går det. Eventuellt kan man välja att skära bort bottenfyrkanten, så kommer man till att trycka fast taket lättare, och då är huset öppet undertill.
Här kan modellen till huset skrivas ut:


23 april 2010

Änglavingar

En ängel behöver ett par vingar. Jag klippte ut vingarna i ett molnfärgat tyg, vadderade dem med ett tunt lager för att ge dem lite stadga och sydde fast dem på en enkel vit t-shirt. Mer ängel än så här får man leta efter!

21 april 2010

Hoppa hage - vår nya matta

Pappan i familjen kom över en bit svart heltäckningsmatta som han lade i vår hall, och för att göra den lite roligare så tryckte jag ett hoppa hage-mönster på den. Steg för steg: tejpade upp den med målartejp för att se var den skulle vara, tejpade runt om på båda sidor för att maskera av kanterna, duttade täckande vit textilfärg med en svamp. Sen fick det torka över natten, och nästa morgon kunde det provas. Nu har vi en egen hoppa hage i hallen, perfekt för ett rum som mest fungerar som förvaring och genomgång! (Och ja, vi har en skumsläckare på display i hallen, jag tycker inte heller att den pryder, men bättre än att ha den nån annanstans..)

19 april 2010

Flyga pappersflygplan

Det är en konst att vika pappersflygplan, men mest att hitta rätt modell. Antingen störtar de rakt ner eller så kan de inte styra alls. J vek flera, som vi tog med ut i parken. Här är våra favoriter: jet plan och glidare.